Sogan dolma, jedinstveno i tradicionalno jelo

Sastojci
350 do 400 grama mljevenog mesa
jedno jaje
jedna kašika paradajz pirea
jedna šolja riže
pola kašike aleve paprike
malo bibera
so sa začinkim povrčem
pola kašike suhog peršuna
Ostalo
1 kg sitnijeg domaćeg luka
dvije kašike paradajz pirea
-ulje
-puter
-začini
Oko kilogram luka sitnijeg, operete i nožem ravno odrežete sa strane gdje su sitne žilice, računajući da ćete tu dolmiti luk. Odsječete i “repić” luka.
U šerpu naspete litar vode i malo limuna ili jabukovog sirćeta. Kada prokuha ubacite luk.
Nek se kuha da omekša, da bi se mogli slojevi vaditi.
Fil-dolma:
350-400 grama mljevenog junećeg ili jagnjećeg mesa, jedno jaje, kašika paradajz pirea, šolja rize, aleve paprike pola kašike, malo bibera, soli sa začinskim povrćem i pola kašike suhog majdonosa.
Smjesu dobro umijesiti. Filovati luk koji smterazdvojili i redati u dublju tepsiju srednje veličine
Zaliti vodom, posuti uljem, alevom paprikom, malo soli sa začinskim povrćem, suhim sitnim i svježim majdonosom i biberom.
Pekaru uključite na 250˘ C i stavite sogan dolmu.
Kada se luk skuhao, a vode pola isparilo, polako izvadite tepsiju i zalijte je sa smjesom: istopljeni puter, malo vode i dvije kašike paradajz pirea.
Vratiti u pekaru da se malo ukrčka. Servirati u manji dublji tanjir, staviti kašiku pavlake ili milerama i ukrasiti sa listićima svježeg majdonosa ili celera.
(Bosanski kuhar)
Zmajevi pobjedom protiv Rumunije u Bukureštu započeli put ka Svjetskom prvenstvu
BiH vodi u Bukureštu protiv Rumunije nakon prvih 45 minuta
Mostar domaćin prvog međunarodnog AO kursa traumatologije u BiH
Mostarski trkački vikend otvoren stručnom konferencijom: ‘Trčanje kao motivacija…’
ChatGPT suočen s tužbom da je korisnika nazvao ubicom djece