Sutlijaš

35069

Foto: Arhiva/Ilustracija

Sutlijaš ili sutlija kako ga u Bosni zovu, je slatko jelo, tipično za područje Balkana i Turske.

Porijeklo riječi sutlijaš vodi od turske riječi süt što na bosanskom znači mlijeko. Ovo jelo je prvobitno bilo rašireno u turskoj kuhinji, a do danas je održano i priznato kao mliječni desert širom svijeta. Osnovni sastojci su mlijeko, riža i šećer.

U kuhinjama Zapadne i Sjeverne Evrope u sutlijaš se posebno dodaju cimet ili prženi bademi, a u skandinavskim zemljama služi samo povodom novogodišnjih praznika.

Sastojci
6 šolja vode
2 šolje riže
3 šolje mlijeka
12 supenih kašika šećera
2 vanilijina šećera
1 puding vanilije
cimet ako volite

Priprema
Stavite vodu da kuha, kad prokuha dodajte rižu i miješajte da ne zagori.
Kad je skoro skuhano, dodajte mlijeko, šećer i vanilijin šećer.

U skuhani sutlijaš dodajte, promiješan sa malo mlijeka, vanilijin puding, kratko kuhajte i sutlijaš je gotov.

Tek skuhani sutlijaš poslužite u mokre posudice.

Po želji posuti cimetom, rendanom čokoladom, staviti grožđice ili već šta volite.
Mostar je poznat po tome što se sprema slani sutlijaš.

(Mostarski.ba)

Podijeli:
  • VIDEO/ GIK: Kakva je izlaznost u Mostaru na izborima do 11 sati

  • Jablanici osigurani antibiotici i vakcine protiv tetanusa, Mostar šalje i dvije sanitetske ekipe

  • EPBiH – U Jablanici i Konjicu pod naponom 3.000 objekata, bez napajanja je još oko 1100 kupaca

  • U izraelskom zračnom napadu na džamiju u centralnoj Gazi poginulo najmanje 18 ljudi

  • GSS Prenj Konjic: Spasioci se probili u Klis

■ Povezano

  • Štrudla sa džemom

  • Ideja za ručak/Burek

  • Krempita za ljubitelje kremastih poslastica

  • Kalja-“Mostarska kalja”