Kako da hortenzija (hažibeg) dobije intenzivnu plavu boju?

101754

San svake bašte je da ima lijepo cvijeće, a da biste imali intenzivno plave hortenzije (hadžibeg), potrebno je odlično zemljište.

Hortenzija (hadžibeg) je već decenijama jedno od omiljenih baštenskih biljaka i dolazi u širokom spektru od nekoliko boja. Da biste osigurali njihovu prepoznatljivu plavu boju, potrebno je da uspostavite zdrav korijenov sistem i posadite ih u rano proljeće (sad je idealno vrijeme) ili na jesen.

Hadžibeg raste brzo, u prosjeku od dva metra godišnje, a ako se sade u dobro dreniranom zemljištu sa dosta organskom đubriva, računajte i na bolji rast.

Prema riječima ljubitelja cvijeća i biljaka, Dejana Dragićevića, da biste dobili prelijepu plavu nijansu hortenzije, potrebno je da pH bude od 4,5 do 5,5 i da biljka može da apsorbuje aluminijum, prenosi Ona.

Kako da na pravi način omogućite hadžibegudovoljno aluminijuma?

Aluminijum sulfat – najbrži način za plavu boju! Rastvorite 15 grama u pet litara vode i zalivajte jednom mjesečno
Stipsa (kalijum-aluminijum sulfat) – djeluje sporije ali pomaže u održavanju plave nijanse
Kisela đubriva – specijalna đubriva za hortenzije, azaleje i rododendrone
Prirodni dodaci – borove iglice, treset, toz od kafe i izdrobljene šišarke održavaju kiselu pH vrijednost.

(ona)

 

Podijeli:
Ispod clanka banner
  • Blago BiH čeka svoje mjesto na UNESCO-ovoj mapi svijeta: Nevesinje, Martin Brod i Perućica

  • Sedam medalja za mostarsku Neretvu – Klub među najboljima u kategorijama do 10 i 14 godina

  • Može li Velež pomrsiti račune Borcu, Rudar (ne)će biti lagan zalogaj Širokobriježanima

  • Aktivna uloga Turske obavještajne službe u osiguravanju primirja između Pakistana i Afganistana

  • Kafa ili zeleni čaj – šta je bolje za zdravlje mozga?

SB Banner 1

■ Povezano

  • Pušite u zatvorenom? Ova biljka bi vam mogla biti najbolji saveznik

  • U rijeci kod Prozora pronađeno biće iz davno zaboravljenog vremena

  • Objavljena nova lista najmoćnijih pasoša: SAD prvi put ispao iz top 10, gdje je sada BiH

  • Idealan jesenji desert: Donosimo vam recept za kolač od kestena i meda