• Sastojci 800 g junećeg mesa (but ili plećka) 3 glavice luka 2 mrkve 1 glavica saransaka 1 kašika suhog biljnog začina 1 kašičica mljevene slatke paprike malo soli malo bibera malo majdonosa 1 puna kašika brašna Priprema Ugrijati dobro ulje

  • Recepti s oblatnama brzi su i praktični, a svi ih vole i rado grickaju. Kako ih napraviti? Fil koji se maže na ove oblatne izuzetno je ukusan, a ujedno i vrlo jednostavan. Pravi se s mlijekom, šećerom i puterom ili

  • Sočna poslastica sa okusom narandže. Sastojci: – 4 jajeta – 260 g šećera – 2 vanilin šećera – 1,6 dl ulja – 1,5 dl iscjeđenog soka od narandže – korica od jednog limuna (organskog) – malo ruma – 1 prašak

  • Krofne su kod većine ljudi omiljena poslastica, mogu biti sa čokoladom, vanilijom, od džema ili samo sa šećerom, izbor je na onome ko ih pravi. Za ove krofne vam je potrebno: 500 g brašna, 3 jajeta, 25 g maslaca, 30

  • Sastojci: 800 g tikve, 500 g jufki za pitu, 6 kašika šećera, 100 ml ulja, 1 kesica cimeta, 1 kešica vanilin šećera. Priprema: Tikvu ogulite, narendajte pa pomiješajte sa šećerom, vanilin šećerom i cimetom. Stavite prvu koru, namažite uljem pa

  • Osnovni recept za kuhanje pure 5-6 šoljica vode (oko 1,5 l) 2-3 šoljice kukuruznog brašna 1 kašika soli Veća količina kukuruznog brašna jelo će učiniti gušćim. Ako želite skratiti vrijeme kuhanja, vodu možete zakuhati u kuhalu za vodu i prebaciti

  • Sastojci: 3 jaja, 12 kašika šećera, 12 kašika ulja, 12 kašika mlijeka, 12 kašika brašna, pola kesice praška za pecivo, kilogram jabuka, cimet, limunova korica, čokolada u prahu, grožđice. Priprema: 1. Umješati mikserom sastojke za biskvit, pa presuti pola smjese

  • Potrebni sastojci: 300 ml mlakog mlijeka, 10 grama suhog kvasca, jedno jaje, dva žumanca, pet kašika šećera, jedan vanilin šećer, 100 grama maslaca sobne temperature, malo soli, ribana korica od limuna ili narandže, oko 700 grama brašna. Još je potrebno:

  • Sastojci: 200 g šampinjona, 3 čehna saransaka, 350 g pilećih prsa, 4 oguljena paradajza, 4 kašike maslinovog ulja, 16-18 listova tijesta za lazanje, bešamel umak, 2 žumanca, 100 g naribanog ementalera, 60 g nasitno naribanog parmezana, so, zgnječeni biber. Priprema:

  • Sastojci: pakovanje makarona, konzerva tunjevine, 400 g paradajza isječenog na tanke kriške, mala tikvica isječena na kriške, 2 paprike isječene na kockice, glavica crnog luka isitnjena, čehno saransaka malo rendanog sira, kašika maslinovog ulja. Priprema: 1. Propržiti crni i bijeli

  • Sastojci: 3 veća krompira, 3 kašike prezli, 1-2 jaja, so, biber, list majdonosa, mljevena paprika, 3 čehna saransaka, 1 glavica crnog luka. Priprema: Krompir očistiti, izrendati, posoliti i naliti vodom da ogrezne. Ostaviti 10-15 minuta pa dobro ocijediti. Dodati sitno

  • Sastojci: 500 g mljevenog keksa 110 g pečenih mljevenih lješnaka 80 g rendane čokolade za kuhanje 150 g šećera u prahu 200 g maslaca 250 ml soka od narandže Za glazuru: 80 g čokolade za kuhanje 1 kašika šećera 4

  • Na današnji dan 8. 5.

  • Mostar: Dežurna apoteka/NOVEMBAR