• Sastojci: 300 g kokošijeg mesa 200 g korjenastog povrća (mrkva, peršin, celer) 50 g maslaca 50 g brašna 20 g suhe bamije 1 žumance 50 gr kajmaka ili milerama 1/2 limuna 1 lovorov list malo soli i bibera Priprema: Prvo

  • Kurbansko meso u mlijeku je posebno po tome što je miris mesa ublažen, a jelo je samo po sebi pravi specijalitet i onaj koji jednom proba meso u mlijeku ostaje bez riječi. Meso je mekano, sočno, gotovo da se raspada,

  • Kadaif je jedan od kolača koje vrlo često možemo pronaći na trpezama tokom praznika, ali njegovo porijeklo teško je utvrditi pa ga zbog toga nazivaju poslasticom s Bliskog istoka. Muhallebi kadaif jedna je od brojnih vrsta ovog deserta, koji istovremeno

  • Sastojci: 200 ml mlijeka 330 g brašna 100 ml ulja 200 g šećera 3 jaja 14 g praška za pecivo 1 kašičica arome vanilije 50 g mlijeka u prahu 50 g kakao praha Glazura 60 g kakao praha 100 g

  • Sastojci za tijesto: 150 g omekšalog maslaca, 80 g šećera u prahu, 3 – 4 kapi arome vanilije, prstohvat soli, 220 g brašna. Za nadjev: 100 g čokolade za kuhanje, 150 g mliječne čokolade, 1 kašika maslaca, 30 g nasjeckanih

  • Zapečena blitva s jajima i sirom idealan je obrok ukoliko vodite računa o dnevnoj količini unesenih ugljikohidrata. Lako i brzo se pravi, potrebno je samo sve sastojke sjediniti, izliti u kalup i ispeći. Ukusno, zdravo i nutritivno dobro. Sastojci -

  • Sastojci: 60 g naribanog sira po želji, 40 g ocijeđenog kimchija, 2 kriške hljeba, 1 kašika majoneze, 1 kašika maslaca. Priprema: U većoj tavi rastopite kašiku maslaca pa na njemu prepirjajte kimchi. Pirjajte ga svega nekoliko minuta da zagrijete fermentirani

  • Sastojci: 3 veća krompira, 3 kašike prezli, 1-2 jaja, so, biber, list majdonosa, mljevena paprika, 3 čehna saransaka, 1 glavica crnog luka. Priprema: Krompir očistiti, izrendati, posoliti i potopiti vodom. Ostaviti 10-15 minuta pa dobro ocijediti. Dodati sitno sjeckan crni

  • Sastojci: 25 dekagrama glatkog brašna 25 dekagrama oštrog brašna, 3 jaja, Mlaka voda, Pola kesice praška za pecivo, Soli po želji, Pola pileta u komadima ili 12 – 15 pilećih krila, 2 decilitra kiselog vrhnja, 15 dekagrama putera Priprema: Rerna

  • Kalja, tradicionalno jelo u Mostaru, u regionu i šire poznato upravo po tom nazivu „Mostarska kalja“. Sastojci: 1kg svježeg kupusa 500g janjećeg ili telećeg mesa 200g mrkve 150g luka 1 kašika maslaca 100g zelene paprike 100g krompira 1 kašika paradajz

  • Danas je Ramazanski bajram, jedan od najradosnijih dana u muslimanskoj tradiciji kojim se obilježava kraj posta i mjeseca ramazana Đulbastije, koje spadaju u bosansku tradicionalnu kuhinju, idealne su za bajramski ručak. Za pripremanje đulbastija vam je potrebno: 500 grama mljevenog

  • Sastojci: 500 g griza, 500 g šećera, 500 ml mlijeka, 100 g oguljenog kikirikija, 200 g maslaca. Priprema: 1. U tavi s rastopljenim puterom tri minute pržite kikiriki. Uz neprekidno miješanje dodajte griz i miješajte dok ne dobije svijetlozlatnu boju.

  • Na današnji dan 20. 4.

    Foto: Historija.ba

  • Mostar: Dežurna apoteka/ JULI