Sastojci: 300 g kokošijeg mesa 200 g korjenastog povrća (mrkva, peršin, celer) 50 g maslaca 50 g brašna 20 g suhe bamije 1 žumance 50 gr kajmaka ili milerama 1/2 limuna 1 lovorov list malo soli i bibera Priprema: Prvo
Kurbansko meso u mlijeku je posebno po tome što je miris mesa ublažen, a jelo je samo po sebi pravi specijalitet i onaj koji jednom proba meso u mlijeku ostaje bez riječi. Meso je mekano, sočno, gotovo da se raspada,
Kadaif je jedan od kolača koje vrlo često možemo pronaći na trpezama tokom praznika, ali njegovo porijeklo teško je utvrditi pa ga zbog toga nazivaju poslasticom s Bliskog istoka. Muhallebi kadaif jedna je od brojnih vrsta ovog deserta, koji istovremeno
Sastojci: 200 ml mlijeka 330 g brašna 100 ml ulja 200 g šećera 3 jaja 14 g praška za pecivo 1 kašičica arome vanilije 50 g mlijeka u prahu 50 g kakao praha Glazura 60 g kakao praha 100 g
Sastojci za tijesto: 150 g omekšalog maslaca, 80 g šećera u prahu, 3 – 4 kapi arome vanilije, prstohvat soli, 220 g brašna. Za nadjev: 100 g čokolade za kuhanje, 150 g mliječne čokolade, 1 kašika maslaca, 30 g nasjeckanih
Zapečena blitva s jajima i sirom idealan je obrok ukoliko vodite računa o dnevnoj količini unesenih ugljikohidrata. Lako i brzo se pravi, potrebno je samo sve sastojke sjediniti, izliti u kalup i ispeći. Ukusno, zdravo i nutritivno dobro. Sastojci -
Sastojci: 60 g naribanog sira po želji, 40 g ocijeđenog kimchija, 2 kriške hljeba, 1 kašika majoneze, 1 kašika maslaca. Priprema: U većoj tavi rastopite kašiku maslaca pa na njemu prepirjajte kimchi. Pirjajte ga svega nekoliko minuta da zagrijete fermentirani
Sastojci: 3 veća krompira, 3 kašike prezli, 1-2 jaja, so, biber, list majdonosa, mljevena paprika, 3 čehna saransaka, 1 glavica crnog luka. Priprema: Krompir očistiti, izrendati, posoliti i potopiti vodom. Ostaviti 10-15 minuta pa dobro ocijediti. Dodati sitno sjeckan crni
Sastojci: 25 dekagrama glatkog brašna 25 dekagrama oštrog brašna, 3 jaja, Mlaka voda, Pola kesice praška za pecivo, Soli po želji, Pola pileta u komadima ili 12 – 15 pilećih krila, 2 decilitra kiselog vrhnja, 15 dekagrama putera Priprema: Rerna
Kalja, tradicionalno jelo u Mostaru, u regionu i šire poznato upravo po tom nazivu „Mostarska kalja“. Sastojci: 1kg svježeg kupusa 500g janjećeg ili telećeg mesa 200g mrkve 150g luka 1 kašika maslaca 100g zelene paprike 100g krompira 1 kašika paradajz
Danas je Ramazanski bajram, jedan od najradosnijih dana u muslimanskoj tradiciji kojim se obilježava kraj posta i mjeseca ramazana Đulbastije, koje spadaju u bosansku tradicionalnu kuhinju, idealne su za bajramski ručak. Za pripremanje đulbastija vam je potrebno: 500 grama mljevenog
Sastojci: 500 g griza, 500 g šećera, 500 ml mlijeka, 100 g oguljenog kikirikija, 200 g maslaca. Priprema: 1. U tavi s rastopljenim puterom tri minute pržite kikiriki. Uz neprekidno miješanje dodajte griz i miješajte dok ne dobije svijetlozlatnu boju.