• Sastojci: 3 jaja, 12 kašika šećera, 12 kašika ulja, 12 kašika mlijeka, 12 kašika brašna, pola kesice praška za pecivo, kilogram jabuka, cimet, limunova korica, čokolada u prahu, grožđice. Priprema: Umješati mikserom sastojke za biskvit, pa presuti pola smjese u

  • Sastojci: 50g sušenih cvjetova jasmina, 3dl vruće vode, med. Priprema: Zakuhajte 300 ml vode u lončiću. Dodajte 1 – 2 čajne kašičice suhih cvjetova jasmina u vruću vodu (temperature oko 90 °C). Ako koristite mješavinu sa zelenim čajem, upotrijebite pola

  • Sastojci: 4 veća ljubičasta luka (narezana na četvrtine), 4 kašike ulja, 2 kašike balzamičnog octa, grančice timijana, so, biber po želji. Priprema: Zagrijte rernu na 200 stepeni. Na lim za pečenje prebacite očišćeni luk narezan na četvrtine (ili polovice ako

  • Sastojci: pile 200 g mrkve 200 g bamije 200 g majdonosa legir masa Priprema: 1. Noć prije kuhanja Begove čorbe potrebno je bamiju pokiseliti. 2. Meso i povrće kuhati te zatim procijediti, iskosati i ponovo vratiti u supu da se

  • Sastojci za tijesto: 150 g omekšalog maslaca, 80 g šećera u prahu, 3 – 4 kapi arome vanilije, prstohvat soli, 220 g brašna. Za nadjev: 100 g čokolade za kuhanje, 150 g mliječne čokolade, 1 kašika maslaca, 30 g nasjeckanih

  • Sastojci: 100 g crnih maslina, 70 g zelenih maslina, 1 kašika limunovog soka, 3 čehna saransaka, 60 ml maslinovog ulja. Priprema: Masline dobro isperite hladnom vodom i ocjedite. Sve sastojke ubacite u blender. Kada dobijete kompaktnu smjesu, možete jesti uz

  • Loptice poznatije kao arančine, kao što i samo ime kaže, oblikom i bojom podsjećaju na narandže. Prave se od rižota koji se puni mesom, sirom ili povrćem, a zatim se umaču u jaja i prezle i prže u dubokom ulju.

  • Ovo su neki od trikova vrsnih kuhara: - Da biste spriječili širenje neugodnih mirisa po kući, prilikom kuhanja kupusa, kelja i karfiola, umotajte u gazu komad sredine hljeba i ubacite u posudu u kojoj spremate to povrće. Ili u vodu

  • Sastojci: 1,5 kg telećih rebara, ulje, 1,5 kg krompira, biber, so, 150 g putera, crni luk, svježi majdonos Priprema: Začinite teletinu sa malo soli i biberom. Krompir očistite i isjeckaje na četvrtine, stavite u podmazani pleh. U krompir stavite glavicu

  • Slatki umak od karamele izvrstan je dodatak brojnim slasticama. S njime možete preliti palačinke, vafle, sladoled ili bilo koji kolač i tortu od vanilije i čokolade. Klasična karamela priprema se prženjem šećera u loncu što može biti dugotrajan i katkada

  • Jedna od popularnijih pita u bosanskoj kuhinji svakako je pita s krompirom, kompirača ili krompiruša. Ova pita se brzo priprema i vrlo jednostavna je za pripremu. Sastojci: 500 grama glatkog brašna 50 mililitara ulja So, biber 1 kilogram krompira 2

  • Bilo da je riječ o piletini, teletini ili nekoj drugoj vrsti mesa, važno je da se meso reže suprotno od smjera mišićnih vlakana, bilo prije ili nakon pečenja. Razlog tome su kraća mišićna vlakna koja znače lakše žvakanje i osjetno

  • Na današnji dan 18. 4.

  • Mostar: Dežurna apoteka /MAJ