• Ovaj kolač je veoma ukusan i lako se pravi. Za njegovu pripremu nije vam potrebno nikakvo posebno umijeće, a budite sigurni da ćete ovom poslasticom oduševiti sve ukućane. Sastojci za kore: 6 žumanaca 6 kašika šećera 3 kašike ulja 3

  • Lukmira Sastojci Tri – četiri glavice mladog (zelenog) luka 3 kašike pavlake soli po potrebi bibera po potrebi Priprema Mladi luk dobro operite, izrežite na kolutiće, posolite i pobiberite. Dodati 3 kašike pavlake Sve zajedno izmješati i servirati. (Mostarski.ba/coolinarika)

  • Sastojci: 3 jaja, 100 g šećera, 2 vanilin-šećera, 100 g maslaca, 100 g čokoladnih kapljica, 3 šoljice brašna, 1 prašak za pecivo. Glazura: 100 g čokolade, 25 g maslaca. Priprema: Zagrijte rernu na 180 stepeni, kalup za kuglof namastite i

  • Sastojci: 6 kriški hljeba, 2 struka prase, 50 g gorgonzole, 6 kašika pasiranog paradajza, maslinovo ulje, 300 g suhog mesa. Priprema: Bijele dijelove prase operite, očistite i narežite na tanke kolutove. Kratko prodinstajte na tavi. Hljeb nakapajte maslinovim uljem, namažite

  • Sastojci: 1 kg krompira (tvrđeg, žutog), 1 srednje velika glavica ljubičastog luka, 250 ml goveđe juhe, 1 kašičica senfa, 1 kašika sirćeta od bijelog vina, 3 kašike suncokretova ulja, malo svježe mljevenog bibera, 2 prstohvata soli, nekoliko grančica svježeg majdonosa

  • Sastojci: 300 g posnog sira, 100 g mljevenih badema, 100 g usitnjenih lanenih sjemenki, 125 g usitnjenih zobenih pahuljica, 1 kašičica soli, pola kesice praška za pecivo, 8 bjelanaca, 2 kašike susama, 2 kašike sjemenki tikve, 2 kašike suncokretovih sjemenki.

  • Pirjan od mohuna, jelo koje se kuha i od sviježih ali i od zaleđenih mohuna Sastojci meso-teletina, junetina na rebrima 1 kilogram sviježih ili zaleđenih mohuna 1 komad luka 2 komada mrkve 3-4 komada krompira sol, začin tipa vegete, biber,

  • Droba je starinsko jelo. Najčešće se jela, a i jede se, za doručak, mada nije nam mrska ni u svako drugo doba dana… Sastojci Hljeb (ako ima starog hljeba – bolje) Mlijeko (slatko) Šećer (po potrebi) Kafa (ko voli) Priprema

  • Sastojci: 2 kriške tikve, 4 jaja, 100 g parmezana, so, biber, maslinovo ulje, sjeckani majdonos (po želji). Priprema: Oguljene i očišćene od sjemenki kriški tikve isjeckajte na sitne kockice. U tavu sipajte kašiku maslinovog ulja, pa zagrijte na srednjoj vatri.

  • Sastojci: 1/2 decilitra ulja 2 velike glavice crvenog luka 7-8 paprika 4-5 kavada / paradajza 1 česma saransaka (po želji) kašikica soli biber začina tipa vegete Priprema Na ulju propržite sitno sjeckani luk i saransak oko 5 minuta na jačoj

  • Sastojci: – 2 čaše (380 ml) pavlake ili čvrstog jogurta – 1 (150 ml) čaša šećera, može i manje – 1 vanilin šećer – 1 čaša (180 ml) sjeckanog voća po izboru (maline, borovnice…) – 80 g šlaga Priprema: Sve

  • Bosanski lonac je tradicionalno jelo iz Bosne i Hercegovine koje porijeklo vuče još iz srednjovjekovne Bosne – pretpostavlja se da se spremao kao radničko jelo bosanskih rudara. Do današnjih dana jelo je pretrpjelo znatne promjene – prvotno se pripremalo u

  • Na današnji dan 27. 4.

  • Mostar: Dežurna apoteka/ AUGUST