• Sastojci 300g šećera (po ukusu smanjite količinu šećera) 1 l mlijeka 100g putera 60g gustina 120g brašna 4 velike kašike kakaa 1 vrećica vanilin šećera I još: 100 g kokosa 2 vrećice šlag pjene (spremiti po upustvu na vrećici )

  • Sastojci: 300 g riže, 5 kašika maslinovog ulja, 2 čehna saransaka, 2 paradajza, 1 žuta paprika, 1 patlidžan, 1 mrkva, pola celera, 1 crveni luk, 2 tikvice, 30 g maslaca, 1 l supe od povrća, parmezan za posipanje, so i

  • Sastojci: Cijelo pile (težine od 1 kilograma), šaka soli. Priprema: 1. Pile operite i posušite krpom. 2. U lim za pečenje (bez imalo masnoće) stavite 1 punu šaku soli na mjestu gdje će pile ležati. 3. Položite pile u lim,

  • Sastojci: pola kilograma mljevenog mesa, 1 jaje, 3 kašike mrvica hljeba namočenih u mlijeku, 1 crveni luk, malo soli,mljevene paprike, bibera, 1 crvena paprika, 30 dkg gaude. Priprema: Namočite mrvice hljeba u mlijeko. Dodajte mljeveno meso, 1 jaje, nasjeckani luk

  • Sastojci: 40 dkg pilećih prsa, glavica zelene salate, 30 dkg paradajza, 20 dkg feta sira, kukuruz, limunov sok, maslinovo ulje, so, biber. Priprema: 1. Na tavi s uljem popržite piletinu tanko narezanu na trake dok ne poprimi jednoliku boju sa

  • Sastojci: 500 ml vode, 500 g mekog brašna, 100 ml ulja 5 jaja. Sirup: 800 ml vode, 1 kg kristal šećera, 1/2 limuna (može i ne mora). Priprema: Prvo se pravi sirup koji mora biti hladan. Staviti vodu i šećer

  • Sastojci: 4 veća ljubičasta luka (narezana na četvrtine), 4 kašike ulja, 2 kašike balzamičnog octa, grančice timijana, so, biber po želji. Priprema: Zagrijte rernu na 200 stepeni. Na lim za pečenje prebacite očišćeni luk narezan na četvrtine (ili polovice ako imate

  • Klepe su tradicionalno jelo koje se poslužuje u Bosni i Hercegovini. Najjednostavnije rečeno klepe su kuhano tijesto punjeno mesom. Sastojci: 500 g brašna 2 jajeta 500 g mljevenog mesa 1 glavica crvenog luka 2-3 čehna saransaka 1 šolja kiselog mlijeka

  • Sastojci: 3 kašičice mlijeka, 90 g maslaca, 2 jaja, 2 vrećice vanilin šećera, 1/2 praška za pecivo, prstohvat soli, 100 g brašna, 70 g šećera, 1 kg krušaka. Priprema: U dubokoj zdjeli pomiješajte brašno prosijano s praškom za pecivo, šećer,

  • Sastojci: 600 gr pilećih grudi 1 praziluk 250 gr tjestenine 70 gr ajvara 100 gr kačkavalja 50 gr maslina 3 jaja 400 ml kisele pavlake Priprema: Izdinstajte praziluk pa dodajte bijelo meso, na kraju dodajte masline. U isto vrijeme obarite

  • Sastojci: 300 g miješanog mljevenog mesa, jaje, 50 g rendanog kačkavalja, so, kašika prezli, kašičica soli. Za sos: 300 ml soka od paradajza, glavica crnog luka, 2 pune kašike brašna, kašičica šećera, so, malo ulja. Priprema: Sjediniti sve sastojke za

  • Višnjab je tradicionalna poslastica koja se često može vidjeti na hercegovačkim trpezama. To je hladni desert koji se poslužuje u vrelim ljetnim danima. Stariji kažu da uspješno skida temperaturu. Sastojci 1200 ml vode 7-8 kašika šećera 7 kašika nešeste ili

  • Na današnji dan 25. 4.

  • Mostar: Dežurna apoteka/OKTOBAR