• Sastojci: Mlijeko : 750ml Ulje : 150 ml Vanilin šećer: 1 kom. Šećer : Mala šoljica ipol Brašno : 525 gr Prašak za pecivo 3/4 Jaja : 6 kom. Ulje : 2 l Priprema: 750ml mlijeka 150ml ulja Vanilin secerMala

  • Sastojci: 500 g tjestenine za kadaif, 200 – 300 g mljevenih oraha, 250 g svježeg maslaca, 100 g grožđica, 1 l vode, 700 g šećera, 1 kesica vanilijin šećera, 1 limun, 1 narandža, 1-2 kašike meda. Priprema: Veliki dublji pleh

  • Sastojci: Fil 12listova gotove jufke 400g pilećih prsa dvije glavice luka dvije kašike paradajz pirea jedna konzerva graška dva patlidžana malo crvene paprike malo bibera malo soli sa začinskim povrćem malo timjana malo soli Sos 1 ½ kašika brašna 1

  • Bosanski lonac je tradicionalno jelo iz Bosne i Hercegovine koje porijeklo vuče još iz srednjovjekovne Bosne – pretpostavlja se da se spremao kao radničko jelo bosanskih rudara. Do današnjih dana jelo je pretrpjelo znatne promjene – prvotno se pripremalo u

  • Sastojci: 4 komada pilećih bataka i karabataka (oko 600 g), 200 g kremastog sira, juneća maramica, so, biber, začini prema želji. Priprema: Otkoštene zabatke operite, posušite papirnim ubrusom i natrljajte solju, biberom i začinima. Pustite da odstoje oko 30 minuta.

  • Buredžici… jedno od jela koje vjerovatno u Mostaru svi vole, nadaju mu se i iščekuju za stolom. Ne, u buredžike se ne stavlja luk, crveni luk… niti su to mantije… to su Buredžici sa velikim B. Sastojci 1/2 kilograma mljevenog

  • Sastojci 5 jaja 5 kašika šećera 5 kašika brašna 1 kesica praška za pecivo ZA AGDU: 300 g šećera 200 ml vode 2 kriške limuna Od pet jaja odvojiti žumance i bjelance. Bjelance umutiti u čvrst snijeg, a žumancima dodati

  • Mantija predstavlja vrstu pite s mesom. Fantastičnog je ukusa i da bi se napravila potrebno je malo više truda, ali se itekako isplati. Sastojci: 500 ml mlake vode 1 kašičica soli 850 gr brašna 700 gr junećeg mljevenog mesa 2

  • Sutlijaš ili sutlija kako ga u Bosni zovu, je slatko jelo, tipično za područje Balkana i Turske. Porijeklo riječi sutlijaš vodi od turske riječi süt što na bosanskom znači mlijeko. Ovo jelo je prvobitno bilo rašireno u turskoj kuhinji, a

  • Sastojci: 1.5 kg jabuke srednje veličine 1 kg šećera 250 gr oraha 1 bjelance 100 gr maslaca 1 kesica šlaga 500 ml vode 1 limuna Priprema: Ogulite jabuke, izvadite košpice i skuhajte u slatkoj vodi (1000 g šećera sa 500

  • Topa je neizostavni tradicionalni specijalitet koje se služi na samom početku ramazanske trpeze. Pravi se od jaja i različitih mliječnih proizvoda kao što su puter, pavlaka i nekoliko vrsta sira, a služi se u somun. Za topu s više sira

  • Večeras sa zalaskom sunca nastupa sveti mjesec ramazan, a muslimani u našoj zemlji tradicionalno uoči mubarek mjeseca pripremaju halvu. Sastojci: 100 gr maslaca ili margarina 100 gr brašna 100 gr šećera 200ml vode 1 vanilin šećer orasi ili kokos za

  • Na današnji dan 2. 5.

    Foto: Historija.ba

  • Mostar: Dežurna apoteka/ April