• Sastojci: 300 g miješanog mljevenog mesa, jaje, 50 g rendanog kačkavalja, so, kašika prezli, kašičica soli. Za sos: 300 ml soka od paradajza, glavica crnog luka, 2 pune kašike brašna, kašičica šećera, so, malo ulja. Priprema: Sjediniti sve sastojke za

  • Sastojci 1 kg mljevenog junećeg ili goveđeg mesa 20-30 paprika (zavisno od veličine) 200 g riže (fine bijele okruglo zrno) 1 mrkva 2 glavice crvenog luka 1 čitava glavica bijelog luka 1 svežanj majdonosa 2 jaja 1 svjež paradajz 1/2

  • Punjenje nalik ratatoulieu, omiljenom francuskom specijalitetu, oduševit će te na nekoliko nivoa. Sve što ti preostaje jest napuniti palačinke, pripremiti salatu i čekati da se ispeku... U smjesu za palačinke umjesto šećera, dodaj so, a začiniti ih možeš i omiljenim

  • Sastojci 500 grama jufke 2 kg jabuka -oraha po želji 100 grama putera Agda 10 šoljica šećera 12 šoljica vode Način pripreme Jabuke oguliti i izrendati, pa u njih pomiješati orahe. Dobro izmiješati . Stavite 3 jufke i svaku premažite

  • Neizostavno jelo u domaćoj kuhinji je pita sirnica. Iako izgleda jednostavno pripremiti sirnicu ipak sirnica se razlikuje od “ruke do ruke”. Sastojci: 4 jufke 300 grama mladog sira 3 jaja sol 600 grama kajmaka 150 grama maslaca Priprema: U zdjeli

  • Sastojci za podlogu: 400 grama integralnih keksa 120 grama kokosovog brašna 30 grama kakaa u prahu 50 grama šećera 120 grama otopljenog maslaca 120 grama krupno nasjeckanih badema 6 kašika slatkog vrhnja Za kremu: 600 mililitara mlijeka 2 tiramisu kreme

  • Smokvara je tradicionalna poslastica Hercegovine. Specifična je zbog pekmeza, kako to i njen sam naziv kaže, pekmeza od smokava. Sastojci (za smjesu) 1 šolja ulja 1 šolja mlijeka 1 šolja vode 2 fildžana pekmeza od smokava 1 i pol šolja

  • Sastojci: 700 g krompira, 300 g mljevenog mesa, 1 glavica crnog luka, 4 čehna saransaka, 1 kašičica crvene paprike, malo bibera, so, 2 jaja, 1 pavlaka (200 gr.), 50 ml mlijeka, ulje. Priprema: Crni luk isjeckati i propržiti na ulju,

  • Sastojci: 300-400 grama brašna 400-500 grama mljevenog mesa 1 glavica luka so, biber, začin tipa vegete po želji topla voda maslac Priprema: Od brašna i soli zamijesiti tijesto sa toplom vodom i ostaviti da odstoji 10-15 minuta. Razviti jufke i

  • Hurmašice Sastojci za tijesto: 2 jaja 2 šoljice šećera 2 šoljice ulja brašna po potrebi pola praška za pecivo Za agdu: 9 šoljica šećera 11 šoljica vode 1 limun Priprema Umutiti jaja sa šećerom i uljem. Postepeno dodavati brašno i

  • Sastojci: 500 g gotovih jufki, 500 g spanaka, 500 g mladog kravljeg sira, 3 jaja, 500 ml vrhnja za kuhanje, 50 g putera. Priprema: Spanak dobro oprati i sitno isjeći. Umutiti jaja, dodati sir i isjeckani posoliti, posoliti i sve

  • Ujutro za doručak ili navečer za laku večeru sa malo džema ili eurokrema, banane, keks ili šlag, palačinke su savršen obrok u svakoj kombinaciji. Svi ih prave na različite načine. Neki ih vole tanje, drugi deblje, neki bez jaja i

  • Na današnji dan 29. 4.

    Foto: Historija.ba

  • Mostar: Dežurna apoteka/SEPTEMBAR