Sastojci 250ml mlakog mlijeka 80g otopljenog maslaca 2 kasike secera 1 kašičica soli 1 suhi kvasac 1dl jogurta 650g brašna 1 jaje Za premazivanje: 1 jaje Kašika mlijeka https://www.youtube.com/watch?v=tQb0kldHLLw
Sastojci Potrebno je: 400 g pileće džigerice 1 glavica crvenog luka 2-3 čehna saransaka 200 ml pasiranog paradajza 1 puna kašika brašna po ukusu so po ukusu suhi biljni začin po ukusu sjeckani paradajz Priprema Isjeckati crni luk i saransak
Sastojci Tijesto 250 maslaca 100 g šećera jedno jaje jedno žumance 10 ml pekmeza od jabuka 400 g brašna jedan prašak za pecivo Zaljev 200 ml pekmeza od jabuka 500 g šećera 700 ml vode Način pripreme Umutiti pjenasto maslac
Čim stigne kiseli kupus, počinje sezona podvarka, kralja zimske trpeze koji oduševljava jednostavnom pripremom i svojim okusom. Podvarak se može pripremati na više načina, sa piletinom i suhim ili svježim mesom. Danas donosimo recept za podvarak sa suhim mesom. Sastojci:
Sastojci 400 g brašna 250 ml mlijeka jedna kašika kvasca jedna kašika šećera dvije kašike ulja 100 g maslaca 4-5 kašika kajmaka dvije kašike ulja Priprema Kvasac sa toplim mlijekom i šećerom staviti da uskvasa. Brašno prosijati, dodati jednu kašikicu
Sastojci pola kilograma telećeg mesa, najbolje od plećke jedan ovčiji vrat, ulje dvije glavice crvenog luka tri osrednje mrkve vezica majdonosa so i biber po želji. Priprema: Teletina i meso s ovčijeg vrata se nareže na sitne kockice. Na vrelo
Sutlijaš ili sutlija kako ga u Bosni zovu, je slatko jelo, tipično za područje Balkana i Turske. Porijeklo riječi sutlijaš vodi od turske riječi süt što na bosanskom znači mlijeko. Ovo jelo je prvobitno bilo rašireno u turskoj kuhinji, a
Sastojci 500gbrašna malo soli malo ulja voda Tijesto za jufku 500g brašna malo soli malo ulja voda Nadjev 1kg žare/koprive 2 do 3 kašike sira 4 do 5 kašika pavlake 3 do 4 jaja Način pripreme Priprema tijesta: Od navedenih
Pileća prsa punjena spanakom 1,5 kg pilećih prsa 500 gr friškog spanaka 200 gr endanog sira (mozzarella) jedna velika glavica luka malo soli Za paniranje -prezla -jaja -brašno -so sa začinskim povrćem malobibera malosoli -bijeli luk u prahu Način pripreme
Rešedija staro bosansko slatko jelo sa pekmezom i nišestom ili gustinom, piše bosanski kuhar Sastojci ulje komadić putera 200 g nišeste ili gustina 6 do 7kašika šećera voda Način pripreme U dublju širu tavu naspem ulja i dodam komadić putera
Sastojci 500ml mlijeka 300 gsira tri velike kašike kajmaka 200 ml ulja četiri jaja malo soli jedna kesica suhe germe 500g kukuruznog brašna Način pripreme U veću zdjelu umutiti jaja, sir, kajmak, ulje, malo suhe germe i mlijeko. Posoliti. Smjesu
Sastojci Biskvit: 130 g brašna 4 jaja - sobne temperature 80 g šećera ¾ kašike putera- otopljenog pola kašike ekstrakta vanilije ¼ kaščice soli Sirup: 40 ml tople vode 3 kašike šećera Šlag: 250 g slatkog vrhnja 6 do 8